Hasta olmamak için

16.02.2014 14:24

Hastalık insanoğlunun değişmez bir kaderidir. Şunu yaparsanız mutlaka hastalanmassınız diyeceğimiz bir şey yok yalnız bunlara dikkat ederseniz belki de hastalık riskini azaltabilir daha sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz. Peki, hastalık risklerini ortadan kaldırmak için neler yapmalı?

Tahmin edeceğiniz gibi öncelikle yiyeceklerimize dikkat etmeliyiz. Yemek yaparken malzemelerimizi özenli bir şekilde seçmemiz gerekiyor. Örneğin yemeklerde katı yağlar değil de daha sağlıklı olan sıvı yağlar seçilmeli. Zeytinyağı, ayçiçeği, mısır vb.

Hayvansal gıdalar olan peynir, süt, yoğurt bolca tüketilmeli özellikle prebiyotik yoğurtlar vücudu koruduğu için daha çok tercih edilmeli.

Sodyumun fazlası vücudumuza zararlı olduğundan sodyum oranı yüksek besinler tüketmemeye özen gösterilmeli.

Bolca ve mevsiminde meyve ve sebze yemeye dikkat edilmeli. Daha çok koyu renge sahip olan sebze ve meyveler yenmeli.

Haftada en az iki defa balık tüketin. Kalbinizin dostu olan ve omega üç yağlarını bolca içeren alabalık, somon gibi balıkları sofranızdan eksik etmeyin.

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan pirinç pilavını hep beyaz olarak biliriz ama bu pirincin bir de esmer olanı var ve o inanılmaz bir posa kaynağı olmakla beraber diyabet hastalarının da tüketebileceği bir besin. Bu yüzden sofralarımızda beyaz pirinci değil de esmer pirinci tercih etmeliyiz.

Bir çok insanın kabusu olan kolesterolü düşük tutacak besinler tüketmeye dikkat etmeliyiz. Bunlar özellikle elma, yulaf ezmesi ve arpadır.

Sağlıklı bir yaşam için bol bol hareket etmeliyiz ve günlük alacağımız su miktarına mutlaka dikkat etmeliyiz.

—————

Geri